domingo, 17 de febrero de 2008

RODASONS: CANÇONS SOBRE LES MIGRACIONS

Heus ací unes quantes cançons en castellà i català sobre diferents aspectes del fenomen de la immigració. Són només alguns exemples que m'han vingut al cap, però accepte els vostre suggeriments. Espere que us resulten útils per a treballar en classe, comentar-les amb els amics, la família, els amants, meditar-les en casa, etc. No he aconsegit penjar-les totes. Espere poder fe-ho pròximament. De moment ací les teniu classificades per temes:

Les migracions a l'Espanya del franquisme

1. "Soy", de Luis Pastor, sobre l'èxode rural a l'Espanya dels 60. El cantautor parla en primera persona dels seus orígens a un poble d'Extremadura i la seua marxa a un barri perifèric de Madrid.

2. "El emigrante", de Juanito Valderrama. Aquest "cantaor" va fer plorar a mig Espanya amb el seu "Adiós España querida". Tota l'estètica d'aquells anys en aquesta entranyable cançó.

3. "Corrandes d'exili", de Lluís Llach, sobre un poema de Pere Quart. L'emigració per raons polítiques, el dolor per la partida, la desesperança i l'enyor de les arrels.

Sobre les dificultats dels immigrants en l'actualitat

1. "El emigrante", de Celtas Cortos. Moltes vegades els immigrants són considerats i tractats com a delinqüents, davant la nostra indiferència.




2. "Papeles mojados", de Chambao. El viatge des d'Àfrica està ple de perills. Molts no arriben a la seua destinació. Però el pitjor els espera quan hi arriben.

3. "Clandestino", de Manu Chao. Sobre el sentiment de soledat, de no encaixar en el món, de ser il·legal o clandestí en un món xenòfob i ple de prejudicis

4. "Sale sobrando", de Lila Downs. Sobre l'emigració dels mexicans als EEUU. Descripció de les dificultats, les injustícies, la manca de respecte als drets humans...


5. "África en los ojos", de Luis Pastor. Malgrat els entrebancs, la protagonista de'aquesta cançó hi arriba amb moltes il·lusions, projectes de futur, però sobretot amb una gran necessitat d'afecte.

6. « Africanos en Madrid », d’Amistades Peligrosas. El trist dia a dia dels immigrants africans en els carrers de Madrid.

7. "Sur o no sur", de Kevin Johansen. Quedar-se al nou país? Tornar al lloc d'origen? Quina és la vertadera casa de l'emigrant?

Tots som immigrants

1. "De amor y de casualidad", de Jorge Drexler. Amb una senzillesa aclaparadora, Drexler explica al seu fill que tots som de totes bandes, ningú tria el lloc de naixement...No som sinó productes d'una curiosa barreja d'amor i de casualitat.

2. "Frontera", de Jorge Drexler. Les fronteres van canviant. Ser d'un lloc o d'un altre resulta del tot irrellevant.

Totes les cultures tenim coses en comú

1. "Te guste o no", de J.M. Serrat. Encara que físicament els éssers humans podem semblar molt diferents, en el fons tenim moltíssimes coses en comú, especialment les més importants: la necessitat d'amor, la recerca de la felicitat, la fragilitat, la por a morir...



2. "Milonga del moro judío", de Jorge Drexler. Seria millor fixar-nos en el que ens uneix que en el que ens separa. Les persones som més importants que les creences o les banderes.



L'enyorança del país perdut i la necessitat de no perdre els orígens

1. "Confesión", de Marta Gómez. Aquesta cantant colombiana ens parla amb la seua delicadíssima veu sobre com els indígenes del seu país es neguen a renunciar als seus costums. Ella, des de la distància, es debat entre la necessitat d'evolució i la conservació de les tradicions.

2. “País petit”, de Lluís Llach. Cant d’amor de Lluís Llach al que ell considera el seu país, és a dir, el seu poble.


Oberts a noves influències


1. "Contamíname", de Pedro Guerra. Invitació a la fusió, la mescla, al mestissatge...

Si vols descarregar-te les lletres, fes click ací.


4 comentarios:

Adela dijo...

qué cosa más linda....me ha gustado un montón este artículo. A ver si consigues que se oigan todas las canciones, sería una gozada.
Podrían cambiar el timbre del insti y poner cada semana una canción como las que tú propones???

Stan Laurel & Oliver Hardy dijo...

Gràcies Adela! Ets un sol! Continue intentant que s'escolten totes les cançons, però és una mica pesat. El pobre Emilio és qui està investigant la millor manera de fer-ho. Ho aconseguirà segur. És un màquina. Ah, si vols canviar de cançó perquè ja estàs farta de la primera, només has de fer click en el botó d'avançar cançó. Un petonet, perla! "Mira que eres linda...qué preciosa eres..."

Juan dijo...

¡Enhorabuena!
El "Emigrante", de Juanito Valderrama, es memorable.
Muy buena la idea de Adela: ¿Cómo serían las ocho de la mañana con el "Contamíname" de Pedro Guerra?

teresa dijo...

Com sempre, estimat Lluís, has encertat amb la música. Tens una habilitat especial per a fer-nos gaudir de cada peça musical en el moment i el lloc oportuns. Ho he comprovat en els nostres viatges. No canvies.